бенгалски


бенгалски
Bengalese, Bengal (attr.)
бенгалски език Bengali
бенгалски огън Bengal light; fireworks
* * *
бенга̀лски,
прил., -а, -о, -и Bengali, Bengal (attr.); \бенгалскии език Bengali; \бенгалскии огън Bengal light; fireworks; sparkler.
* * *
Bengalee
* * *
1. Bengalese, Bengal (attr.) 2. БЕНГАЛСКИ език Bengali 3. БЕНГАЛСКИ огън Bengal light; fireworks

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • бенгалски оган — специјална смеса од ша литра сулфур и антимон гори бавно се црвен, жолт и зелен или бел пламен, се употребува за огномети …   Macedonian dictionary

  • гајал — (бенгалски) зоол. вид индиско говедо, припитомен гаур …   Macedonian dictionary

  • австроазиски јазици — семејство јазици на кои зборуваат народите од југоисточна Азија и од земјите околу Бенгалски Залив (виетнамски, кмерски и др) …   Macedonian dictionary

  • бенгали — (анг Bengal) 1. бенгалски јазик, мно гу сроден со санскритот, 2. ми англиска трупи во Индија што биле составени од домородци …   Macedonian dictionary

  • махерод — (грч. machaira сабја, меч) зоол. одамна изумрен вид тигар што бил многу поголем од денешниот бенгалски и амурски тигар бил многу распространет, остатоци од негови коски се пронајдени и на Балкански Полуостров имал вилица како сабја и можел да… …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.